Ankara herinnert EU-lidstaten aan beloofde Turkse toetreding

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ali Babacan heeft de EU-lidstaten woensdag opgeroepen zich ondanks tegenstand van de Franse president Nicolas Sarkozy te houden aan hun belofte om Turkije het EU-lidmaatschap te verlenen.

AP Ned

Babacan noemde de Franse pogingen om de doelstelling van de onderhandelingen tussen Turkije en de EU te verleggen van eventuele toetreding naar een zwakker partnerschap "ongepast en niet getuigen van een verantwoorde aanpak". Hij zei dat alle lidstaten van de EU zich moeten verzetten tegen "pogingen om de doelstelling van de toetredingsonderhandelingen te veranderen".

Babacan noemde president Sarkozy, die in juni werd verkozen en een verklaard tegenstander is van Turks lidmaatschap van de EU, niet bij naam, maar het was duidelijk dat hij aan de Franse president refereerde. Volgens de minister mag "de wisseling van een staatshoofd geen invloed hebben op eerder gemaakte beloftes". Babacan zei tegen journalisten dat Turkije een "natuurlijk recht" heeft op het EU-lidmaatschap. "Wij geloven dat het Turkse volk dit recht niet ontnomen kan worden".

Woensdag kwam de minister met de EU overeen om transport en consumentenbescherming toe te voegen aan een lijst van zes onderwerpen waar al over wordt onderhandeld als deel van de Turkse toetredingsonderhandelingen. Die gingen in 2005 van start, maar liepen vanaf het begin af aan moeizaam. In totaal moet Turkije op 35 beleidsterreinen de Europese wet- en regelgeving implementeren. Wegens de Turkse weigering handel te drijven met EU-lidstaat Cyprus zijn de onderhandelingen over acht "hoofdstukken" echter stilgezet. Deze onderwerpen komen pas aan bod als Grieks-Cypriotische vliegtuigen en vaartuigen worden toegelaten in Turkse havens en vliegvelden.