Servische oppositieleider biedt Rusland militaire basis aan

De leider van de Servische Radicale Partij (SRS), Tomislav Nikolic, heeft donderdag verklaard voorstander te zijn van de bouw van een Russische militaire basis in het Balkanland. De basis zou volgens de leider van de ultranationalistische oppositiepartij dienen voor de bescherming van Servië, maar ook voor die van Rusland. Nikolic is kandidaat voor zijn partij bij de presidentsverkiezingen in januari. Volgens waarnemers zal die kiesstrijd uitdraaien op een nek-aan-nekrace tussen Nikolic en de huidige prowesterse president Boris Tadic (DS).

Belga

In het Servische parlement is de SRS de grootste partij met 81 van de 250 zetels. De prowesterse partijen van Tadic en premier Vojislav Kostunica (DSS) vormen de regering, samen met het kleine G-17 Plus.

De SRS pleit al langer voor een samenwerking met Rusland en is tegen een toenadering tot de NAVO en de Europese Unie. Rusland steunt de Servische regering wel in het conflict rond de afvallige provincie Kosovo.

De SRS is de partij van Vojislav Seselj, de ultranationalist die momenteel berecht wordt door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Nikolic volgde Seselj op nadat die zich in 2003 had aangeboden bij het internationale tribunaal.