Proces rond Ark van Zoë vrijdag van start

Het proces rond de Ark van Zoë, de organisatie die verdacht wordt, 103 kinderen illegaal van Tsjaad naar Frankrijk te willen brengen, start vrijdag voor het Strafhof in de Tsjadische hoofdstad N'Djamena. Zes Fransen, drie Tsjadiërs en één Soedanees staan er terecht.

Belga

De organisatie gaf toe "wezen uit Darfur te willen redden van de dood". Een onderzoek van internationale humanitaire organisaties toonde dat de meerderheid van de kinderen afkomstig is uit de Tsjadische grensstreek met Soedan, en wel nog ouders heeft. De zaak zorgde zowel in Frankrijk als in Tsjaad voor beroering. Parijs distancieerde zich onmiddellijk van de acties van de Ark van Zoë. Frans president Nicolas Sarkozy sprak over een "onderneming beneden alle peil." Sarkozy bleef wel nauw betrokken bij de zaak. In Tsjaad verwacht enkelen binnen het juridische milieu, die de politiek-diplomatische druk aan de kaak willen stellen, een proces waarbij het scenario door Frankrijk en N'Djamena op voorhand werd uitgeschreven.

Volgens geruchten zouden de Fransen op het proces veroordeeld worden om vervolgens hun straf in Frankrijk te kunnen uitzitten. De Belgische piloot Jacques Wilmart, oorspronkelijk ook betrokken in de zaak, is buiten vervolging gesteld.