Beroemde Savoyhotel in Londen dicht voor renovatie

Het Savoy, een van de meest prestigieuze hotels in Londen, is zaterdag tijdelijk dichtgegaan voor renovatiewerken, zo is bij de directie vernomen. Het is onder meer gerenommeerd door zijn cocktails, komkommerbroodjes en zijn Art Déco architectuur.

Belga

Het vijfsterrenhotel ondergaat een opknapbeurt van naar schatting 140 miljoen euro om de 21ste eeuw binnen te treden. Tot zijn eerdere klandizie hoorden onder meer de Franse schilder Claude Monet, de Britse premier Winston Churchill en het Britse popgroepje The Beatles.

Het twee jaar geleden door de Amerikaanse hotelketen overgenomen Savoy moet in 2009 weer de deuren openen. Het bevindt zich in de theaterbuurt West End en biedt een schitterend zicht op de nabijgelegen Theems. Het ging open in 1889 en kende in de jaren dertig een eerste restauratie.

"Onze bedoeling is hetgeen er is, en wat de Savoy maakt, zo goed mogelijk te restaureren. Het gaat niet om het vernietigen van een atmosfeer die voor zoveel mensen zo bijzonder is", zei algemeen manager Kieren MacDonald tegenover de krant The Guardian. Vanaf dinsdag zijn op een driedaagse veiling in Londen zowat drieduizend objecten uit de Savoy te grabbel, met een mogelijke opbrengst van 1,4 miljoen euro.