Geert Wilders politicus van het jaar in Nederland

Geert Wilders is de politicus van het jaar 2007 in Nederland, zo is zaterdag bekendgemaakt op Radio 1. De oprichter en leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV) kreeg in de peiling van de NOS-radio onder de parlementaire pers en het publiek weliswaar niet de meeste stemmen, maar kwam hoog uit in beide onderdelen. Het talent van het jaar is parlementslid Halbe Zijlstra van de rechtsliberale VVD, de partij waar Wilders vroeger bij was.

Belga

De redactie van de NOS hield dit jaar voor het eerst een peiling onder zowel politieke verslaggevers als het het publiek. De uitslagen verschillen sterk van elkaar. Alleen Wilders scoort in beide lijstjes hoog, waardoor de redactie hem als winnaar aanwijst.

De eer moet hij wel delen met fractieleider Alexander Pechtold van het linksliberale D66, die met 31 procent van de stemmen de grote winnaar is bij de parlementaire pers, en met fractieleider Bas van der Vlies van de conservatieve Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Hij kwam met 11,5 procent bovenaan het publiekslijstje, met hulp van een actie van SGP-jongeren. Wilders eindigde in beide lijstjes op de tweede plaats met respectievelijk 9 en 10,8 procent. Rita Verdonk (TON, ex-VVD) staat bij het publiek op de derde plaats en bij de pers is dat verkeersminister Camiel Eurlings.

Grootste talent in de ogen van de parlementaire pers is Halbe Zijlstra (38), die voor de liberalen het woord voert over onder meer onderwijs. Hij kreeg 22 procent van de stemmen. Zijlstra kwam in november 2006 in de Kamer. Op twee eindigde minister Ronald Plasterk van Onderwijs met 8 procent. Dit onderdeel werd niet aan het publiek voorgelegd.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio