Ex-CIA-agent: "We mochten verdachten bijna doen verdrinken"

Het bijna doen verdrinken van terreurverdachten door CIA-agenten is door hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen toegestaan en zeer effectief gebleken.

AP Ned

Dat heeft een voormalig CIA-agent gezegd in een interview uitgezonden op de Amerikaanse zenders ABC en NBC. Volgens de agent, John Kiriakou, is de omstreden techniek toegepast op het veronderstelde Al-Qaidalid Abu Zubaydah en kreeg de CIA hem daardoor binnen 35 seconden aan het praten.

De techniek, 'waterboarding' genoemd, is een vorm van wat de Amerikaanse regering eufemistisch 'hard verhoor' noemt (en mensenrechtenorganisaties als Amnesty International marteling).

Bij 'waterboarding' wordt de mond van een vastgebonden gevangene afgedekt en vervolgens wordt water over diens gezicht gegoten. Kiriakou, de leider van het team dat Zubaydah arresteerde, zei dat iedere keer dat de CIA harde verhoormethodes wilde toepassen, daarvoor toestemming moest worden gevraagd aan hoge regeringsfunctionarissen. "Dit is beleid gemaakt in het Witte Huis, met instemming van de Nationale Veiligheidsraad en het ministerie van justitie", zei Kiriakou.