Denemarken organiseert geen referendum over EU-verdrag

De Deense regering organiseert geen referendum over het nieuwe Europese verdrag. Dat heeft premier Anders Fogh Rasmussen dinsdag bevestigd. Volgens Rasmussen hevelt het verdrag geen bijkomende soevereniteit over naar de Europese Unie en bestaat er dus geen juridische noodzaak om een referendum te houden.

Belga

De leider van de liberaal-conservatieve regering verwees naar een rapport van het Deense ministerie van Justitie, dat vorige week tot de conclusie kwam dat het verdrag niet meer soevereniteit overhevelt naar het Europese niveau dan totnogtoe het geval is.

Eerder deze week nam de sociaaldemocratische oppositiepartij hetzelfde standpunt in.

Het nieuwe verdrag wordt donderdag officieel ondertekend op een ceremonie in Lissabon. Het verdrag vervangt het ontwerp van Europese grondwet, dat twee jaar geleden gekelderd werd tijdens referenda in Frankrijk en Nederland. Verwijzingen naar onder meer een Europese vlag en een hymne werden sindsdien uit de tekst verwijderd.

Ook de Britse premier Gordon Brown vindt dat het nieuwe verdrag geen grondwettelijke kenmerken meer bevat en wijst, ondanks de druk van de oppositie en een deel van zijn eigen achterban, een referendum van de hand. Ierland is de enige EU-lidstaat die grondwettelijk verplicht is een volksraadpleging te houden.