Belgrado naar Internationaal hof om Kosovo

Servië zal een eventuele eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo aanvechten voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat heeft president Boris Tadic maandagavond op de Servische televisie gezegd.

AP Ned

"Wij moeten alles doen om de onafhankelijkheid van Kosovo (...) op vreedzame en weloverwogen wijze te voorkomen", zei Tadic. Mocht het er toch van komen, dan moet Servië "een dergelijke eenzijdige actie ongedaan zien te maken door voor internationale instellingen juridische procedures aan te spannen", aldus Tadic. Hij zei nog eens dat een onafhankelijk Kosovo voor Servië volstrekt onaanvaardbaar is.

De Servische provincie Kosovo staat onder internationaal bestuur sinds de NAVO in 1999 met een luchtoorlog een einde maakte aan een campagne van de Servische autoriteiten tegen de Albanese meerderheid in de provincie. Onderhandelingen over de staatkundige toekomst van de provincie hebben geen overeenkomst opgeleverd en de etnische Albanezen in Kosovo zijn vast van plan om begin 2008 de onafhankelijkheid uit te roepen. Servië wil Kosovo alleen verregaande autonomie gunnen.