Reddingsplan voor 'Anne Frankboom' is klaar

De tegenstanders van de kap van de 'Anne Frankboom' hebben een ontwerp klaar voor de stalen constructie die de beroemde kastanje moet ondersteunen. Een woordvoerder van de Bomenstichting bevestigde dinsdag een bericht hierover in de Volkskrant.

Belga

Het stadsdeel Amsterdam-Centrum en de Anne Frank Stichting wilden de boom, waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, laten kappen. De 27 ton zware kastanje zou zo ziek zijn dat hij elk moment kan omvallen en een gevaar vormt voor de omgeving. De Bomenstichting stapte echter samen met enkele omwonenden naar de rechter, die op 20 november besloot dat eerst alternatieven moeten worden onderzocht om de boom te redden.

De tegenstanders van de kap lieten toen al weten dat een ondersteunende constructie de boom volgens hen nog een tijdje overeind kan houden. Het ontwerp dat ze nu hebben uitgewerkt, bestaat uit een driehoek van stalen balken. Het bouwwerk is zowat 8 meter hoog en kost ongeveer 50.000 euro.

Het reddingsplan gaat binnenkort naar de bezwaarschriftencommissie, die van de rechter uiterlijk half januari een definitief oordeel over de boom moet vellen. De Bomenstichting presenteert het plan waarschijnlijk maandag aan de pers.

Overigens loopt momenteel nog een onderzoek naar de tonderzwam die de kastanje in de tuin van Keizersgracht 188 teistert. Volgens het stadsdeel Centrum en de Anne Frank Stichting is dat een levensbedreigende variant, de Bomenstichting en omwonenden denken van niet.