Akkoord over beheer aanpassingsfonds op klimaatconferentie

De deelnemers aan de conferentie over klimaatverandering in Bali hebben een akkoord gesloten over het beheer van het aanpassingsfonds voor klimaatverandering. Dit fonds is door het Kyoto-protocol voorzien om ontwikkelingslanden te helpen de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden.

Belga

Het fonds zal worden beheerd door een raad van bestuur van 16 leden binnen het Global Environment Fund (GEF), het mondiale milieufonds dat in Washington is gevestigd. De raad zal bestaan uit twee vertegenwoordigers van elk van de vijf grote regio's van de Verenigde Naties, plus twee vertegenwoordigers van de geïndustrialiseerde landen.

Het aanpassingsfonds zal worden gefinancierd door een afhouding van 2 procent van het Clean Development Mechanism (CDM), een systeem waarmee geïndustrialiseerde landen die het Kyoto-protocol hebben ondertekend, "schone" energieprojecten in ontwikkelingslanden kunnen steunen als alternatief voor duurdere uitstootbeperkende maatregelen in eigen land. Het fonds is op dit moment 34 miljoen dollar waard en volgens de VN zal dat in 2012 tussen de 300 en 500 miljoen zijn.

Volgens het United Nations Development Programme, het ontwikkelingsprogramma van de VN, is tussen nu en 2015 86 miljard dollar nodig om de armste landen te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering. Deze landen lopen de grootste risico's in verband met de klimaatveranderingen en daarom hebben ze hulp nodig teneinde een "mondiale apartheid" te voorkomen.