CIA-officier: foltering soms "noodzakelijk"

Een oud-officier van de CIA, John Kiriakou, heeft maandag in een interview op ABC News een ondervragingstechniek verdedigd die als foltering kan worden aangemerkt. Volgens Kiriakou, die het verhoor van een belangrijk lid van al-Qaida heeft geleid, zijn dit soort technieken niet fraai, maar wel "noodzakelijk"

Belga

. Abou Zoubaydah was het eerste prominente lid van al-Qaïda dat na 11 september 2001 door de Amerikanen gevangen werd genomen. Bij hem is de techniek "waterboarding" gebruikt, die de ondervraagde het gevoel geeft dat hij verdrinkt.

Gevraagd of deze methode als marteling moet worden beschouwd, antwoordde Kiriakou: "Toen werd dat niet zo gezien. Maar ik geloof dat ik van mening ben veranderd, en ik vind dat het nabootsen van verdrinking iets is dat je niet zou moeten doen".

Maar, zo voegt hij toe, deze techniek heeft wel essentiële informatie opgeleverd. "De dag (na zijn verhoor) zei Zoubaydah dat Allah hem die nacht had bezocht en hem had gezegd dat hij mee moest werken", aldus Kiriakou. "Vanaf dat moment heeft hij al onze vragen beantwoord" en "dankzij zijn informatie hebben we meerdere aanslagen kunnen voorkomen, misschien wel tientallen".

Gevraagd naar de legitimiteit van de gebruikte ondervragingsmethodes, zei Kiriakou: "Wij zijn Amerikanen en we zouden dat soort dingen niet moeten doen". "Maar wat als we geen 'waterboarding' op iemand toepassen en er gebeurt een aanslag?". In dat geval "zou ik mezelf dat moeilijk kunnen vergeven".

Bij "waterboarding" wordt de ondervraagde op zijn rug gelegd, waarna water in zijn of haar mond wordt gegoten. Daardoor komt water in de longen terecht, de braakreflex wordt opgewekt en de ondervraagde krijgt het gevoel dat hij verdrinkt.