Eens verguisde Khadafi bewapent zich in Frankrijk

Libië is van plan 14 Rafale gevechtsvliegtuigen van Frankrijk te kopen, naast 35 helikopters en andere militaire toestellen. Het totaalbedrag komt uit op 4,5 miljard euro.

Belga

De twee landen tekenden maandag, tijdens de eerste avond van het bezoek van de Libische machthebber Mouammar Kadhafi aan Frankrijk, een samenwerkingsmemorandum met onder meer een Libisch boodschappenlijstje waarover "tussen nu en 1 juli exclusieve onderhandelingen zullen worden gehouden", aldus een bron.

De lijst omvat "14 Rafales, 35 helikopters waaronder Tigres en Fennecs, zes schepen, pantserwagens, luchtafweerradars en onderhoudscontracten aan de Mirage F-1's" die eerder aan Libië werden verkocht.

Maandag werden ook al contracten getekend voor de aankoop van 21 vliegtuigen van Airbus voor de burgerluchtvaart, met een cataloguswaarde van zo'n 2,17 miljard euro. Het gaat om vier langeafstandsvliegtuigen van het type A-350, vier langeafstandsvliegtuigen van het type A-330 en zeven vliegtuigen van het type A-320 voor Libyan Airlines.

Ook bevestigde Tripoli de aankoop van zes A-350-toestellen voor de Libische maatschappij Afriqiyah. Het gaat om contracten die al in juni onderhandeld werden tijdens de luchtvaartbeurs in Bourget.

Parijs en Tripoli ondertekenden maandag bovendien een samenwerkingsakkoord voor de ontwikkeling van kernenergie voor civiele doeleinden. Frankrijk zal in dit kader "één of meerdere" kernreactoren leveren aan Libië om zeewater te ontzilten. Vorige week ondertekende Frankrijk een gelijkaardig samenwerkingsakkoord met Algerije.