Libië koopt 21 Airbus-toestellen

Libië heeft maandag de aankoop bevestigd van 21 vliegtuigen van vliegtuigbouwer Airbus. Dat gebeurde maandag tijdens de eerste avond van het bezoek van de Libische machthebber Mouammar Kadhafi aan Frankrijk.

Belga

Het gaat om vier langeafstandsvliegtuigen van het type A-350, vier langeafstandsvliegtuigen van het type A-330 en zeven vliegtuigen van het type A-320 voor Libyan Airlines. Ook bevestigde Tripoli de aankoop van zes A-350-toestellen voor de Libische maatschappij Afriqiyah. Het gaat om contracten die al in juni onderhandeld werden tijdens de luchtvaartbeurs in Bourget.

Parijs en Tripoli ondertekenden maandag bovendien een samenwerkingsakkoord voor de ontwikkeling van kernenergie voor burgerlijke doeleinden. Frankrijk zal in dit kader "één of meerdere" kernreactoren leveren aan Libië om zeewater te ontzouten. Vorige week ondertekende Frankrijk een gelijkaardig samenwerkingsakkoord met Algerije.

Frankrijk en Libië ondertekenden maandag tot slot een samenwerkingsmemorandum waarin Libië "zich engageert om exclusief met Frankrijk te onderhandelen over de aankoop van een militaire uitrusting". Meer details hierover werden niet bekendgemaakt. Volgens mediaberichten wil Libië zijn leger moderniseren na een jarenlang embargo tegen het land.