Europees-Afrikaanse 'top van gelijken' van start in Lissabon

In Lissabon is zaterdag een tweedaagse Europees-Afrikaanse top van start gegaan die moet resulteren in een strategisch partnerschap tussen de beide continenten. Zeven jaar geleden kwamen de leiders van de 53 lidstaten tellende Afrikaanse Unie en die van de 27 lidstaten tellende Europese Unie voor het laatst bijeen om te spreken over politieke en economische samenwerking.

jmartynowski

BR>

De Ghanese president John Kufuor zei in zijn openingstoespraak dat de leiders het verleden achter zich moeten laten. "Bijna vijfhonderd jaar lang zijn de betrekkingen tussen onze continenten niet al te best geweest. Om de historische onrechtvaardigheiden en onmenselijkheid recht te zetten, is een nieuwe samenwerking noodzakelijk", zei Kufuor. De Portugese premier José Socrates sprak van "een top van gelijken".

In 2000 werd voor het eerst een Europees-Afrikaanse top gehouden. Een tweede top stond voor 2003 op de agenda, maar die werd afgelast omdat de EU weigerde de Zimbabwaanse president Robert Mugabe uit te nodigen in verband met mensenrechtenschendingen in zijn land. Mugabe heeft nu een tijdelijk visum gekregen, hetgeen voor de Britse premier Gordon Brown aanleiding was niet aan de top deel te nemen. Spanje zei eerder ook al te hopen dat Mugabe weg zou blijven. Groot-Brittannië en andere EU-landen beschuldigen Mugabe van economisch wanbeleid, mensenrechtenschendingen en minachting voor de democratie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat de hele EU Mugabe's bewind hekelt. "We mogen niet onze ogen sluiten als de mensenrechten in het geding zijn", zei Merkel. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, die optreedt als bemiddelaar tussen Mugabe's regering en de Zimbabwaanse oppositie, zei dat Europese bemoeienis niet op prijs wordt gesteld.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei zaterdag dat de EU er niet voor zal terugdeinzen Afrikaanse leiders aan te spreken op hun verantwoordelijkheden voor wat betreft 'good governance' en het respecteren van mensenrechten. "Eerlijk gezegd hopen we dat degenen die gevochten hebben voor de vrijheid van hun land nu de vrijheid van hun eigen burgers respecteren", zei Barroso.

De Europese landen hopen een graantje mee te pikken van de groeiende Afrikaanse afzetmarkten. Haast is daarbij geboden omdat China in Afrika momenteel hard aan de weg timmert. De Afrikaanse leiders zouden in hun landen graag meer Europese investeringen en know-how aangewend zien om de levensstandaard op het continent te verhogen.