Verzet tegen immigratieplan Europese Commissie

Print
Duitsland verzet zich tegen een plan van de Europese Commissie om meer hooggeschoolde migranten naar de Europese Unie te halen.
Er is geen noodzaak voor het plan, zei de Duitse minister van werkgelegenheid Olaf Scholz donderdag op een bijeenkomst van Europese ministers in Brussel. Ook Nederland heeft zijn bedenkingen.

Duitsland heeft 3,5 miljoen werklozen, zei Scholz. Specifieke tekorten aan hooggeschoolde migranten kunnen landen wat hem betreft zelf en per sector oplossen, zonder bemoeienis van Brussel. Hij raadde EU-landen aan de oplossing van eventuele tekorten te zoeken in de nieuwe EU-leden in Oost-Europa.

Het tekort aan geschoolde werknemers in de EU stijgt, terwijl er relatief veel onopgeleide migranten de unie binnenkomen. De 27 EU-regeringen zijn het met elkaar eens dat er intensiever moet worden samengewerkt op het gebied van immigratie, maar het bereiken van overeenstemming over specifiek beleid is een moeizaam proces.

Het EU-plan voor een Blue Card, de Europese variant van de Amerikaanse Green Card, is in sommige Europese landen weinig enthousiast ontvangen. Behalve Duitsland en Nederland vragen ook Oostenrijk en Groot-Brittannië zich af of de EU een dergelijk immigratieprogramma onder haar hoede moet krijgen. Spanje, dat al te maken heeft met een grote toestroom van Afrikaanse migranten, zei te vrezen dat het plan tot een braindrain uit Afrika leidt.

Het EU-plan wil de 27 verschillende, nationale procedures voor de aanvraag van een visum vervangen door één procedure, zodat opgeleide immigranten makkelijker een aanvraag kunnen indienen.
Nu in het nieuws