"Vooral allerarmsten slachtoffer overheidscorruptie"

Print
Vooral de allerarmsten in Afrika en Azië hebben te lijden onder corruptie in de publieke sector.
Dat is de uitkomst van een donderdag verschenen rapport van corruptiewaakhond Transparency International. Overheidscorruptie is het grootst in Afrika. In de onderzochte Afrikaanse landen zei 42 procent van de mensen het afgelopen jaar smeergeld te hebben betaald om iets gedaan te krijgen.

De regio Azië/Stille Oceaan volgt met 22 procent; Rusland, Moldavië en Oekraïne met 21 procent; Latijns-Amerika met 13 procent; Zuidoost-Europa met 12 procent en de Europese Unie met 5 procent. Noord-Amerika sluit de rij met 2 procent.

Een meerderheid van de meer dan 63.200 ondervraagde mensen in zestig landen gelooft dat de corruptie toeneemt. De politiek wordt gezien als de meest corrupte sector. Tevens denkt een meerderheid dat de corruptie de komende jaren alleen maar toeneemt.

Corruptie komt het vaakst voor in Kameroen. Vier van de vijf ondervraagden in dat land zeiden dat ze dit jaar smeergeld hebben betaald. Daarop volgen de landen Cambodja, Albanië, Kosovo, Macedonië en Pakistan. Binnen de EU is de Roemeense overheid het meest corrupt. Een op de drie Roemenen zegt in 2007 iemand te hebben omgekocht. Vorig jaar, voordat Roemenië toetrad tot de EU, was dat nog een op vijf.

Het minst corrupt zijn Canada, Japan, Zuid-Korea, Oostenrijk, Frankrijk, IJsland, Zweden en Zwitserland. Slechts 1 procent van de ondervraagden in die landen betaalde smeergeld. Daarop volgen de Verenigde Staten, Denemarken, Finland, Ierland, Portugal, Groot-Brittannië en Nederland met 2 procent.
Nu in het nieuws