Australische regering maandag van start

Print
In Australië wordt de regering van de nieuwe premier Kevin Rudd maandag officieel geïnstalleerd. De Labourpartij van Rudd won zaterdag de parlementsverkiezingen. Met zijn overwinning maakte Kevin Rudd een einde aan elf jaar bewind van de conservatieve John Howard.
Julia Gillard, de nummer 2 bij Labour, is benoemd tot vice-premier en krijgt ook de portefeuille van Onderwijs en Werk. Stephen Smit wordt minister van Buitenlandse zaken en Simon Creon, die een tijd lang aan het hoofd stond van Labour, is aangesteld als minister van Handel. "Dit is een team voor de toekomst. Ik heb deze ploeg zelf samengesteld", aldus de vijftigjarige Rudd tijdens een persconferentie.

Voormalig rockmuzikant Peter Garrett komt aan het hoofd te staan van het ministerie van Milieu. Maar voor klimaatverandering is een aparte ministerpost voorzien, die is voor Penny Wong.

Kevin Rudd beloofde snel het Kyotoprotocol te ondertekenen. Australië had dat tot nu toe altijd geweigerd, het zette zichzelf daarmee op de lijn van de VS.
Nu in het nieuws