Vier personen vermoord in auto Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Soedan

Print
In een auto van hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) in het Zuid-Soedanese Bor zijn vrijdagochtend vier mensen vermoord. Het gaat om mensen die waren geëvacueerd uit het ziekenhuis nadat er in de inrichting stammengevechten waren uitgebroken. Dat laat AZG weten.
In de loop van de nacht waren verschillende patiënten binnengebracht in het ziekenhuis met verwondingen die ze hadden opgelopen tijdens gevechten tussen stammen. De stammengevechten werden voortgezet in het ziekenhuis. "Wij behandelen iedereen die medische hulp nodig heeft, en mensen van verschillende stammen liggen vaak zij aan zij in de zalen", legt Meinie Nicolai, operationeel directeur van AZG in Brussel, uit.

Acht patiënten werden geëvacueerd. Zij zaten in de auto van AZG rechtover het ziekenhuis, toen ze werden aangevallen door mensen die hen achterna zaten. Vier mensen werden vermoord, één raakte gewond. Twee andere volwassenen en een baby konden zich onder de autobanken verschuilen, en raakten niet gewond, legt AZG uit.

"Dit is een afschuwelijke daad en een ernstige inbreuk op de veiligheid die een ziekenhuis moet bieden", stelt Nicolai. "Dit gebrek aan respect van de mensen die hun gevechten voortzetten in het ziekenhuis en op ons terrein is absoluut onaanvaardbaar." AZG vraagt dat de betrokken autoriteiten zoeken naar een oplossing die dergelijke incidenten helpt voorkomen.

Artsen Zonder Grenzen heeft een team van zeventien mensen in Bor. De meeste van hen worden geëvacueerd voor psychologische bijstand, stelt de organisatie, die hoopt dat ze nog een klein team in Bor kan houden.
Nu in het nieuws