Politie beveelt klassering fraudedossier premier Olmert aan

Print
De Israëlische politie heeft donderdag aanbevolen premier Ehud Olmert buiten vervolging te stellen voor zijn vermoedelijke betrokkenheid bij een financieel schandaal uit 2005. Dat meldt zijn woordvoerder.
"Er zijn onvoldoende bewijzen om premier Ehud Olmert in beschuldiging te stellen in de zaak van de Leumi-bank", aldus Micky Rosenfeld, nadat de onderzoekers aanbevolen hadden het dossier te klasseren. De definitieve beslissing moet wel nog genomen worden door procureur-generaal Moshé Ladar, nadat die officieel op de hoogte gebracht is van de aanbevelingen van de politie.

De 62-jarige Ehud Olmert wordt ervan verdacht als minister van Financiën in 2005 de Australische zakenman Frank Lowy bevoordeeld te hebben toen de overheid de Leumi-bank verkocht. Lowy was kandidaat voor een gedeeltelijke overname van het kapitaal van de Leumi-bank, de tweede grootste in Israël. Maar het werd uiteindelijk binnengehaald door een andere kandidaat, die geen banden had met Lowy.

Op 16 januari dit jaar beval procureur Menahem Mazouz de opening van een crimineel onderzoek naar Olmert. De premier werd twee keer meerdere uren ondervraagd.

Tegen Olmert lopen wel nog twee andere onderzoeken, een voor frauduleuze transacties in de immobiliënsector en een voor abusieve politieke benoemingen.
Nu in het nieuws