Paus nodigt moslimleiders uit in Vaticaan

Print
Paus Benedictus XVI heeft een delegatie van de hoge moslimleiders, die recent een oproep deden tot een islamitische-christelijke dialoog, uitgenodigd voor een ontmoeting in het Vaticaan. Dat heeft het Vaticaan donderdag bekendgemaakt.
Benedictus XVI sprak zijn grote waardering uit voor de positieve geest die blijkt uit de brief die 138 moslimleiders uit de hele wereld bij het einde van de ramadan naar de paus en een aantal andere christelijke leiders stuurden, stelt de Vaticaanse staatssecretaris, kardinaal Tarcisio Bertone, namens de paus in een brief aan de ondertekenaars.

De paus nodigt een beperkte groep van de ondertekenaars van de open brief uit voor een ontmoeting in het Vaticaan. Deze ontmoeting kan gevolgd worden door een werkvergadering van de moslimdelegatie met de verschillende organismen van het Vaticaan die zich inlaten met de interreligieuze dialoog, aldus Bertone.

De brief is gericht aan prins Ghazi Bin Muhammad bin Talal, voorzitter van het islamitisch instituut in Amman. Kardinaal Bertone herinnert er in de brief aan dat Benedictus XVI kort na zijn pauskeuze stelde dat de islamitische en christelijke godsdienst de gemeenschappelijke opdracht hebben "het gewijde karakter van elk menselijk wezen" te promoten. Dit vormt volgens de prelaat de basis voor de dialoog tussen beide godsdiensten met het oog op het bevorderen van het wederzijds respect bij de jonge generaties.

De paus en een aantal andere christelijke leiders kregen de brief van de moslimvertegenwoordigers op 11 oktober. Daarin werd onder meer gesteld dat zowel de Koran als de Bijbel de gelovigen oproepen tot liefde tot God en de medemens. De brief kwam er één jaar na de toespraak van de paus in het Duitse Regensburg die voor heel wat opschudding zorgde.

De kardinalen uit heel de wereld die eind vorige week samen met de paus in het Vaticaan een balans opmaakten van de oecumene stelden dat de brief van de moslims een "bemoedigend teken" is op de weg naar de dialoog.
Nu in het nieuws