Amsterdam maakt zich op voor scholierenprotest

Print
Naar verwachting tienduizenden Nederlandse scholieren komen vrijdag naar het Museumplein in Amsterdam voor een landelijke demonstratie. De scholieren willen hun boosheid uiten tegen de lesurennorm waaraan staatssecretarisvan Onderwijs Marja van Bijsterveldt vasthoudt.
Organisator het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zet een eigen ordedienst in om herhaling van de rellen tijdens het protest van afgelopen maandag te voorkomen.

Het LAKS had de gemeente Amsterdam voorgesteld het Museumplein af te bakenen met hekken om de scholieren in het gareel te houden. Amsterdam heeft donderdag gezegd geen hekken te plaatsen. "De hekken staan eerder in de weg. De mensen zijn minder beweeglijk", aldus een zegsman van de gemeente.

Uit een rondgang langs middelbare scholen in heel Nederland blijkt de actiebereidheid groot. Al zijn er verschillen tussen de steden. Zo lijken Rotterdamse scholen niet warm te lopen voor de actie in Amsterdam. Er worden zeker geen bussen gestuurd en protesten bij scholen worden niet getolereerd. In Amsterdam en het noorden van het land is de animo naar de hoofdstad af te reizen veel groter.

Sommige scholen regelen bussen voor de scholieren, maar er zijn ook scholen die het staken pertinent verbieden en de stakende scholieren zullen beschouwen als spijbelaars.
Nu in het nieuws