"Geen sociale crisis maar actie van "schoften"

De Franse president Nicolas Sarkozy vindt dat het geweld in de noordelijke voorsteden van Parijs begin deze week "niets te maken heeft met een sociale crisis", maar dat het gewoon om daden gaat van "schoften", die hij veroordeelt. Dat zei hij donderdag tijdens een toespraak tot tweeduizend politieagenten in Parijs.

Donderdagmorgen bleef het nog altijd rustig in Villiers-le-Bel en de omliggende gemeenten. Maar ze worden wel bewaakt door een duizendtal politieagenten, omdat de banlieues zowel zondag- als maandagavond waren opgeschrikt door rellen nadat twee jongeren waren omgekomen in een verkeersongeluk met een politiewagen. Donderdag stapten er een paar honderden jongeren op in een stille mars ter nagedachtenis van de twee adolescenten. Ze willen dat de omstandigheden van hun overlijden worden opgehelderd.

"Ik weiger elke vorm van vergoelijking die van iedere delinquent een slachtoffer van de maatschappij maakt, en van elke opstand een sociaal probleem", aldus Sarkozy in zijn toespraak tot de politieagenten. "Wat gebeurd is in Villiers-le-Bel, heeft niets te maken met een sociale crisis maar met 'de macht van de onderwereld'". Hij wil dan ook dat de daders gestraft worden in verhouding tot de ernst van de feiten die ze gepleegd hebben. De avond voordien had hij "assisen" beloofd voor de relschoppers.

Verder zei hij de 'ondergrondse economie' te willen bestrijden, onder andere de drugstrafiek, die volgens hem leidt "tot het vormen van ghetto's en het gijzelen van hele bevolkingsgroepen die de eerste slachtoffers worden van deze boefjes".

Sarko kondigde wel aan dat er in januari een plan komt voor de Parijse voorsteden. Die belofte maakte hij al tijdens zijn kiescampagne, maar hij stelde het plan nadien een aantal keer uit. Woensdag ontving hij wel de families van de twee overleden jongeren en maakte bekend dat het gerecht een onderzoek instelt tegen onbekenden wegens onvrijwillige doodslag.

In de wijken zelf blijven ook de komende dagen nog duizend politieagenten aanwezig, hoewel de situatie sinds dinsdag kalm gebleven is. De regering wil absoluut vermijden dat de zware rellen van de herfst 2005 in de Franse banlieues zich herhalen. Toen zag de Franse regering zich genoodzaakt de noodtoestand uit te roepen.

Nu in het nieuws