Hamas wil Israël "liquideren"

Print
De Palestijnse Hamas-organisatie wil de staat Israël met gewapend geweld liquideren. Naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de opdeling van Palestina door de Verenigde Naties verklaarde Hamas donderdag in Gaza vastberaden te zijn, zonder inachtneming van de eigen slachtoffers en verliezen, de "kankercel" Israël met gewapend verzet te doen verdwijnen.
"Wat met geweld werd genomen, zal met geweld teruggewonnen worden", luidde het in de verklaring twee dagen na de Midden-Oostenconferentie van Annapolis.

In de Amerikaanse stad hebben de Israëlische premier Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmud Abbas onder Amerikaanse bemiddeling aangekondigd tegen eind 2008 als twee aparte staten vreedzaam naast elkaar te willen leven.

De Verenigde Naties hadden op 29 november 1947 beslist een Arabische en een Joodse staat in Palestina op te richten. Een gebied van Jeruzalem tot Bethlehem zou onder internationale controle gesteld worden. De leidende Arabische politici hadden destijds het VN-opdelingsplan afgewezen. De Israëlische historicus Tom Segev wees er op dat Israël vandaag door de bezetting van de Golan-hoogte en delen van de Westelijke Jordaanoever een gebied controleert dat twee keer zo groot is dan het oorspronkelijk plan van 1947 had voorzien.

Bij twee Israëlische raketaanvallen op de Gazastrook zijn donderdag vier Palestijnen gedood. De mannen waren lid van Hamas, aldus Palestijnse artsen in Gaza. Volgens een Israëlische militaire woordvoerster was de eerste aanval gericht tegen een groep mannen, die in de omgeving van Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook een aanval met mortiergranaten voorbereidden op Israël. De beide anderen werden gedood toen ze een springlading wilden verstoppen aan de "veiligheidsmuur" tussen Israël en de Gazastrook.

De militaire arm van Hamas, de al-Qassam-Brigades, had na de conferentie van Annapolis aangekondigd dat de omzetting van de vredesplannen voor het Midden-oosten met alle macht zal verhinderd worden. "Als verzetsorganisatie zullen we niemand toelaten de eerste fase van het stappenplan uit te voeren", luidde het in een verklaring. De Midden-Oostenconferentie van dinsdag is gevaarlijk en bedreigt de toekomst van de Palestijnse zaak, omdat het recht van de mensen op verzet wordt beperkt.

Volgens de eerste fase van de "Road Map" moet het Palestijns bestuur voor de oprichting van een eigen staat optreden tegen terreur en geweld en terreurorganisaties ontmantelen. Pas vanaf stap twee wordt van Israëlische zijde iets verwacht.
Nu in het nieuws