Homo met het gezicht van Mohammed

Print
Er is een nieuwe Mohammed-rel in de maak: Het Haags gemeentemuseum exposeert een seksueel getint kunstwerk waarin twee homo’s zijn te zien die maskers dragen van de islamitische profeet Mohammed en diens schoonzoon Ali.
Dat meldt De Telegraaf. Voor gelovige moslims ligt zo’n werk gevoelig omdat de meesten menen dat de profeet Mohammed niet mag worden afgebeeld, laat staan in de context van homoseksualiteit.

"Rond homoseksualiteit blijkt het duidelijkst de hypocriete houding in de islamitische wereld tegenover seks", aldus maakster Sooreh Hera. "Homo’s worden in landen als Iran en Saoedi-Arabië keihard aangepakt, terwijl het daar heel gewoon is voor getrouwde mannen om seks te hebben met andere mannen. Maar dat blijft verborgen", zegt de kunstenares.

Hera fotografeerde meerdere homo's waaronder twee van Iraanse komaf. "Zij wilden niet herkenbaar in beeld en dragen dus maskers. Om de hypocrisie in de moslimwereld aan de kaak te stellen, heb ik de gezichten van Mohammed en Ali gebruikt", aldus Hera.

Sinds de moord op Theo van Gogh en de rellen over de Deense Mohammedcartoons springen sommige kunstenaars en instellingen terughoudend om met de islam. Toch wil het gemeentemuseum het werk wel laten zien. "Als museumdirecteur hanteer ik geen politieke criteria. Bij eventuele veiligheidsrisico’s sta ik niet stil. Ik vond het gewoon bijzonder werk", aldus directuer van Krimpen.

Bekijk de bewuste foto's op de site van kunstenares Sooreh Hera : "Adam en Ewald zevendedagsgeliefden"
Nu in het nieuws