Gespannen rust in Parijse voorsteden

Print
In de Parijse voorsteden is het woensdagnacht na de rellen van begin deze week in ruime mate rustig gebleven.
In Villiers-le-Bel had de politie met helikopters en een sterke machtsontplooiing op de grond haar aanwezigheid in de verf gezet. Bewoners berichtten dat vele ouders hun kinderen verhinderd hebben buiten te gaan.

De uitbraak van geweld na het dodelijk ongeval van twee jongeren in Villiers-le-Bel, die met hun motorfiets tegen een patrouillewagen waren gereden, heeft de discussie in Frankrijk over de integratiepolitiek doen oplaaien. De zelf uit een sociaal achtergestelde buurt afkomstige staatssecretaris voor stedenbouw, Fadela Amara, werkt momenteel aan een plan "Respect en Gelijke Kansen voor Iedereen", dat op 22 januari aan president Nicolas Sarkozy wordt voorgesteld. In een gesprek met de krant Le Parisien kondigde Amara donderdag een harde aanpak van de onruststokers aan.

"Wat daar is gebeurd, heeft niets te maken met een sociale crisis", zei de vroegere stichtster van de allochtone vrouwenbeweging. "Hier gaat het om anarchistisch stadsgeweld". Eerst moet de "chaos met vastberadenheid aangepakt worden".
Nu in het nieuws