Schandaal binnen Japanse ministerie van defensie

Print
In Japan hebben openbare aanklagers donderdag een inval gedaan bij het ministerie van defensie om bewijsmateriaal te vergaren in een omkoopschandaal in verband waarmee een dag eerder de voormalige onderminster van defensie Takemasa Moriya werd opgepakt.
De zaak draait om steekpenningen die hoge functionarissen binnen het ministerie van defensie zouden hebben aangenomen in ruil voor aanbestedingscontracten. Het schandaal heeft de twee maanden oude regering onder leiding van premier Yasuo Fukuda in verlegenheid gebracht. De oppositie heeft de zaak namelijk aangegrepen om de goedkeuring voor een door Fukuda gesteund mandaat voor anti-terreurmissies van de marine in de Indische Oceaan te vertragen.

Moriya, die binnen het ministerie zo'n invloedrijke positie had weten te bemachtigen dat hij de 'keizer' van de Japanse defensie werd genoemd, wordt ervan verdacht tussen 2003 en 2006 voor meer dan twintigduizend euro aan gratis golftripjes te hebben aangenomen van de zakenman Motonobu Miyazaki. In ruil daarvoor zou hij zijn weldoener aanbestedingen hebben toegekend. De 63-jarige Moriya ging in augustus met pensioen.
Nu in het nieuws