"De flikken hebben er zelf om gevraagd, meneer"

Print
Onze reporter beleeft een nachtje in de hel van Villiers-le-Bel.
“Relatief rustig”, zo omschrijft de politiecommissaris van Villiers-le-Bel de nacht van dinsdag op woensdag tijdens zijn dagelijkse debriefing. Er zijn ’maar’ enkele tientallen auto’s en ’slechts’ twee huizen in brand gestoken. Dat is een stuk minder als de nacht voordien. “We hebben tal van amokmakers opgesloten in hun eigen huis zodat ze de straat niet op konden. Minder goed nieuws is dat het aantal collega’s dat gewond raakte bij de rellen al is opgelopen tot 120. Vier liggen nog altijd met schotwonden op de dienst intensieve zorgen”, klinkt het.

Lang ziet het er dinsdagavond naar uit dat het ergste achter de rug is, na twee nachten van blind geweld. Maar dan beginnen de oproepen toch weer binnen te stromen in de commandowagen van de Franse gendarmerie. Nabij het kerkhof zijn we er getuige van hoe een politieman wordt geïsoleerd door een groepje gemaskerde jongeren, om vervolgens met ijzeren staven te worden bewerkt. Gelukkig komt er snel hulp.

Wanneer even later een medisch interventieteam de gewonde agent de eerste zorgen toedient, duiken ook de aanvallers weer op en regent het plots stenen, molotovcocktails en ijzeren bouten. Er klinken ook weer schoten, maar later zal blijken dat het om een alarmpistool ging.

De jongeren blijven de ordediensten uitdagen, komen steeds dichter en maken zich op voor een aanval. Een bang moment. Want als ze effectief door het politiecordon rond de gewonde agent zouden kunnen breken, maken ze wellicht geen onderscheid tussen arts, journalist of politieagent. Dan zijn het de goeien (in hun ogen zij) tegen de slechten (wij). Enkele agenten krijgen alvast het bevel hun wapen te trekken om desnoods waarschuwingsschoten te lossen. Maar dan komen twee sproeiwagens en wordt de straat letterlijk en figuurlijk schoon gespoten. Later vernemen we van een politie-officier dat de gewonde agent wellicht een schedelbreuk heeft opgelopen.

Collega’s kunnen hun woede nauwelijks verbergen, maar moeten zich inhouden. Even toch. Een jonge relschopper die even later wordt gearresteerd, moet boeten voor de aanval op de agent.

Het is voorbij middernacht, en het wordt steeds gevaarlijker in de straten van Villiers-Le-Bel. Sommige buurten zijn hermetisch afgesloten. Jongeren die bij het gerecht bekend staan als amokmakers worden in hun eigen woning opgesloten om te beletten dat ze op straat komen. Ook aan benzinestations staan patrouilles opgesteld om te verhinderen dat jongeren jerrycans vullen om brandbommen te maken. “We hebben geleerd uit de rellen van 2005”, luidt het.

Straathoekwerkster Valérie (44) ziet het allemaal met lede ogen aan. Zij kent de jongeren en probeert hen al jaren te doen inzien dat geweld gebruiken geen oplossing is. “Het is triest. Maar wat hier nu gebeurt, zat er al langer aan te komen. Een vonkje was genoeg. Ze zien de dood van Moushin en Larami (de twee tieners die door een politiewagen werden aangereden en op weg naar het ziekenhuis stierven, red.) als een regelrechte oorlogsverklaring van de politie. Temeer daar de twee zijn doodgereden op een plaats waar de politie in hun ogen niets te zoeken heeft. Het is hun territorium. Natuurlijk is het fout zo te denken, maar maak dat die jongeren wijs. Na de vorige rellen, die drie weken duurden, heeft de overheid tal van maatregelen aangekondigd.

Maar in feite is er niets veranderd. De buurten zien er nog altijd even grauw en grijs uit. Er is nog evenveel werkloosheid, en de jongeren raakten nog meer gefrustreerd. Als je niets hebt, kunnen ze je ook niets afnemen. Zo redeneren ze. Het is een verloren generatie, vrees ik”, zucht Valérie.

In de buurt van het station ontmoeten we Farid (16) en Sissoko (18). De twee jongeren uit de banlieues van Villiers-le-Bel doen ons denken aan personages uit een oorlogsfilm. Twee soldaten die terugkeren van het front, na alweer een gewonnen veldslag met de politie.

“Mensen weten weer wat doen morgen, we hebben genoeg schade aangericht”, lachen ze stoer. Dat ze misschien een paar agenten halfdood hebben geslagen, kan hen duidelijk niet schelen. “Ze hebben er toch om gevraagd?”, zegt de Afrikaan Sissoko ernstig. Bij het krieken van de dag beginnen verzekeringsmakelaars onmiddellijk met het opmeten van de schade. Die is weer aanzienlijk maar niet te vergelijken met de rellen van 2005. Toen werd in totaal voor 200 miljoen euro vernield.
Nu in het nieuws