Indonesië plant 79 miljoen bomen

Print
Indonesië gaat voorafgaand aan de VN-klimaatconferentie die volgende maand op Bali wordt gehouden 79 miljoen bomen planten.
Het land heeft ook t de industrielanden gevraagd de ontbossing in het land te helpen tegengaan, omdat het dat niet alleen kan. De eerste boom werd woensdag in het niet ver van Jakarta gelegen Jonggol geplant door president Susilo Bambang Yudhoyono.

In Indonesië verdwijnt elk uur het equivalent van driehonderd voetbalvelden aan bos door illegale houtkap, mijnbouw en verbranding ten behoeve van palmolieplantages, waardoor het land een belangrijke bijdrage levert aan het broeikaseffect. Als de trend doorzet krijgen toekomstige generaties volgens Yudhoyono met voedsel- en waterterkorten te kampen. Veel van de zeventienduizend eilanden waaruit Indonesië bestaat zullen in zee verdwijnen en veel dier- en plantensoorten zullen verdwijnen.

"Bomen zijn de helden die de aarde redden", zei Yudhoyono. De 79 miljoen bomen moeten binnen enkele dagen worden geplant. Burgers krijgen jonge boompjes, die ze mogen planten waar ze maar willen, ook bijvoorbeeld voor hun huis. Milieugroepen spreken van een goedbedoelde actie, die echter weinig zin heeft als er niet onmiddellijk een eind komt aan de ontbossing. Op de klimaatconferentie op Bali zal worden gepraat over een nieuw klimaatverdrag, als opvolger van het tien jaar oude verdrag van Kyoto, dat in 2012 afloopt.
Nu in het nieuws