Soedan wil teddybeer-lerares dood - Update

Print
Islamitische fanatici eisen dat de Britse schooljuf Gillian Gibbons, die in de Sudanese gevangenis zit omdat ze een teddybeer Mohammed heeft genoemd, de doodstraf krijgt.
Een van de grootste kranten in Sudan roept autoriteiten op om de keiharde islamitische leider Hassan Al Turabi, die connecties heeft met Osama Bin laden, aan het woord te laten om aan te geven hoe beledigend deze zaak is voor moslims. “De juf moet sterven”, zeggen de extremisten. Ook roepen ze op tot straatprotesten.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband heeft de ambassadeur van Sudan op het matje geroepen. Premier Gordon Brown zegt “erg teleurgesteld te zijn dat de lerares terechtstaat ". Ook de Britse moslimraad is “ontzet”.

Een van de advocaten van Gibbons zegt dat als ze schuld bekent en haar verontschuldigingen aanbiedt, ze er vanaf zou kunnen komen met een “relatief lage straf”, zoals een fikse boete of een korte gevangenisstraf. Hij waarschuwde ook voor de groeiende boosheid onder de bevolking, waar rechters gevoelig voor kunnen zijn. Woensdag zijn portretten van Gibbons door een woedende menigte verbrand.

De kinderen en ouders uit de klas van Gibbons hebben allemaal verklaringen afgelegd dat de vrouw onschuldig is en niet met opzet de profeet Mohammed wilde beledigen. De Britse moslima Saira Khan roept alle gelovige moslims op om te protesteren bij de Sudanese ambassade in Londen. “We moeten laten zien dat de islam geen haat predikt. De extremisten mogen niet de ideologische toon zetten.”

De Soedanese ambassade in Londen heeft - onder Britse druk - de Britse lerares in bescherming genomen, van wie schoolkinderen een teddybeer de naam Mohammed hadden gegeven. Dit was een "oprechte vergissing", zei Khalid al Mubarak, woordvoerder van de ambassade, donderdag op de BBC in Londen. Hij "hoopt en bidt", dat Gillian Gibbons snel vrij komt. De 54-jarige lerares uit Liverpool wordt in Soedan wegens godslastering aangeklaagd en zal zich nu voor de rechtbank moeten verantwoorden. Er staat haar een gevangenisstraf of een geseling te wachten.

De zaak "had eigenlijk binnen de school moeten opgehelderd worden. Maar boze ouders hadden hun beklag gedaan en de zaak aangekaart bij het ministerie van Onderwijs", aldus de zegsman. De ambassade had de zaak eerder "als een storm in een glas water" afgedaan. Inmiddels zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith dat de regering "redelijk geschokt en verrast is over de houding van Soedan in deze zaak".

De lerares uit Liverpool geeft les aan een privéschool in Khartoem, de hoofdstad van het Afrikaanse land, en werd zondag gearresteerd. De 54-jarige Britse lerares was aangeklaagd voor het beledigen van de godsdienst en het opwekken van haat.
Nu in het nieuws