Portugal hoopt dat Mugabe wegblijft

Print
Gastheer Portugal hoopt dat de Zimbabwaanse president Robert Mugabe de komende top tussen de Europese Unie en Afrika niet bijwoont, hoewel hij wel is uitgenodigd. Dat heeft de Portugese minister van buitenlandse zaken Luis Amado woensdag gezegd.
Het zou beter zijn als Mugabe niet komt, omdat zijn aanwezigheid zoveel ophef zal veroorzaken dat dit afleidt van de kwesties die besproken moeten worden, zei Amado tegen de radiozender TSF. Portugal, de huidige EU-voorzitter, heeft alle Afrikaanse leiders uitgenodigd voor de top op 8 en 9 december, maar geen van hen heeft nog toegezegd te zullen komen.

Groot-Brittannië is een van de EU-landen die bezwaar hebben tegen de mogelijke aanwezigheid van Mugabe in Lissabon. Premier Gordon Brown heeft gezegd verstek te zullen laten gaan als Mugabe acte de présence geeft. De EU heeft het regime van Mugabe, die hard optreedt tegen de oppositie, sancties opgelegd. Mugabe wordt beschuldigd van economisch wanbeleid en minachting voor democratie. Ook zou hij nauwelijks optreden tegen corruptie.

.

Nu in het nieuws