Ban Ki-moon wil mandaat VN-missie in Congo met jaar verlengen

Print
Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vindt dat de VN-missie in Congo, Monuc, met één jaar verlengd moet worden. Dat zegt hij in een rapport aan de VN-Veiligheidsraad. Normaal loopt het mandaat van Monuc op 31 december ten einde. Maar door de talrijke uitdagingen waarvoor Congo staat, moet Monuc "een robuuste capaciteit behouden in het oosten" van het land, aldus Ban.
Een jaar na de eerste democratische verkiezingen schetst de Zuid-Koreaan een verdeeld beeld van de evolutie in Congo. Op het vlak van goed bestuur en stabiliteit zijn er tekenen van verbetering, meent hij, maar in het oosten van het land zit het verre van snor met de veiligheid.

In de provincie Noord-Kivu vecht het Congolese leger sinds eind augustus met aanhangers van de opstandige generaal Laurent Nkunda. Ook met Mai-Mai milities die zich vaak aan de zijde van Rwandese Hutu-rebellen van de FDLR geschaard hebben, wordt er strijd geleverd.

Volgens Ban kan er pas na de lokale verkiezingen in de tweede helft van volgend jaar sprake zijn van een "geleidelijke" afbouw van de VN-missie. Monuc is momenteel de belangrijkste VN-missie, met zo'n 17.600 blauwhelmen.

.

Nu in het nieuws