EU-Commissie heeft 420 miljoen euro veil voor Schelde-Seinetraject

Print
De Europese Commissie wil 420 miljoen euro uittrekken voor de uitbouw van de binnenvaartverbinding tussen het Seinebekken en het Scheldebekken. Dat blijkt uit een voorstel dat Europees commissaris voor Transport Jacques Barrot woensdag heeft gepresenteerd in het Europese Parlement.
Barrot selecteerde een dertigtal grensoverschrijdende projecten op het vlak van vervoersinfrastructuur die in de periode van 2007 tot 2013 moeten genieten van Europese steun. Uit de totale begroting van ruim vijf miljard euro wil de Fransman een enveloppe van 420 miljoen euro reserveren voor de opwaardering van de binnenvaartverbinding tussen het Franse Seinebekken en het Vlaamse Scheldebekken.

Centraal in dit project staat de aanleg van een kanaal tussen de Noord-Franse steden Compiègne en Cambrai. Zo wordt een rechtstreekse verbinding tussen Seine en Schelde mogelijk gemaakt. Tussen Deulemont aan de Franse grens en Gent moeten aanpassingen aan de waterdiepte, sluizen en bruggen de bevaarbaarheid van de Leie verbeteren. In 2009 moeten de werken van start gaan. Het project zou tegen 2016 afgerond zijn. Dan zal het traject van Deulemont tot Terneuzen gebruikt kunnen worden door schepen tot 4.500 ton.

Ook België profiteert mee. Barrot heeft een som van 57,18 miljoen euro veil voor de aanleg van de Eurocaprail-verbinding tussen Brussel en Straatsburg. Ruim 30 miljoen euro uit deze enveloppe gaat naar het Belgische luik van de werkzaamheden. Tenslotte wil hij in het kader van de uitbouw van een netwerk van hogesnelheidsverbindingen tussen grootsteden in Noord-West-Europa nog eens 15 miljoen euro uittrekken voor de verdere ontsluiting van de luchthaven van Zaventem (het Diabolo-project).

.

Nu in het nieuws