Kroaten kiezen zondag nieuw parlement

Print
Meer dan vier miljoen Kroaten zijn opgeroepen om zondag naar de stembus te trekken en een nieuw parlement te kiezen. De inzet is hoog want de nieuwe regering moet het land de Europese Unie binnenloodsen. Vraag is of de Kroaten die opdracht zullen toevertrouwen aan de huidige conservatieve regering of aan de linkse oppositie.
De conservatieve Kroatische Democratische Unie (HDZ) van premier Ivo Sanader ligt in een woensdag bekendgemaakte opiniepeiling voor op de Sociaal-Democratische Partij (SPD). Met 34,4 procent van de stemmen -tegenover 30 procent voor de SPD- zijn de conservatieven wel genoodzaakt om een coalitie te vormen om een regering samen te stellen.

HDZ is sinds de vorige parlementsverkiezingen van 2003 opnieuw aan de macht nadat de partij vier jaar in de oppositie heeft moeten zitten.

Beide partijen zijn voorstander van een toetreding tot de Europese Unie en een integratie in de NAVO. "Dat betekent dat, wie er ook wint zondag, het interne en externe beleid gelijklopend zoniet identiek zullen zijn", aldus politiek analist Davor Gjenero.

.

Nu in het nieuws