Musharraf mogelijk zaterdag al burgerpresident

De Pakistaanse president Pervez Musharraf treedt mogelijk zaterdag al af als opperbevelhebber van het leger en wordt dan direct beëdigd als burgerpresident.

AP Ned

De Pakistaanse procureur-generaal Malik Mohammed Qayyum heeft dat woensdag gezegd. Een andere regeringsfunctionaris, minister van rechtsaangelegenheden Afzal Hayder, zei dat duizenden advocaten en activisten die de laatste tijd op basis van noodwetten zijn opgepakt, zijn vrijgelaten.

De oppositiepartijen in Pakistan lijken te aarzelen of ze niet toch mee zullen doen aan de verkiezingen die Musharraf voor 8 januari heeft uitgeschreven. Musharraf voldoet weliswaar niet aan hun eis om de noodtoestand op te heffen, maar heeft wel andere maatregelen genomen om aan de oppositie tegemoet te komen. En nadat hij eerder al had beloofd zijn functie van legerleider neer te leggen liet Musharraf dus inmiddels duizenden leden van de oppositie vrij.

Oppositieleidster Benazir Bhutto heeft gezegd dat verkiezingen onder de noodtoestand niet legitiem kunnen zijn, maar schoof een beslissing over een boycot voor zich uit. Dinsdagavond noemde zij het een "goed teken" als Musharraf zijn legerfunctie opgeeft en onthield zij zich van directe kritiek op hem.