Onderhandelingen maken nog geen eind aan staking in Frankrijk

Print
De Franse regering en werkgevers hopen dat onderhandelingen met de vervoersbonden er spoedig toe zullen leiden dat het stakende spoorweg- en metropersoneel weer aan het werk gaat. De onderhandelingen begonnen woensdag en verwacht wordt dat ze een maand zullen duren.
Uit opiniepeilingen blijkt dat de meeste Fransen achter president Nicolas Sarkozy staan, die een speciale pensioenregeling waar onder andere spoorweg- en metropersoneel van profiteert wil afschaffen.

De Duitse spoorwegen, verwikkeld in een arbeidsconflict met machinisten, hebben woensdag een nieuw loonbod gedaan. De details zijn niet bekendgemaakt, maar Deutsche Bahn zei zelf dat het ging om een "aanmerkelijk verbeterd aanbod".

De staking in Frankrijk ging woensdag zijn achtste dag in en hoewel steeds meer stakers weer aan het werk gaan was het trein- en metroverkeer nog altijd ernstig ontregeld. Vernielingen die in de nacht van dinsdag op woensdag werden aangericht aan het spoorwegnet van de TGV zorgden voor extra problemen.

Sarkozy veroordeelde de vernielingen en heeft zijn minister van justitie opgedragen de schuldigen te achterhalen. De Franse spoorwegen, de SNCF, spraken van "gecoördineerde sabotageacties" en de grootste vervoersbond, de CGT, noemde de vernielingen onacceptabel. Volgens de bond werden ze aangericht om de stakers in een kwaad daglicht te stellen.

.

Nu in het nieuws