Poetin haalt uit naar Westen en oppositie

Print
De Russische president Vladimir Poetin heeft het Westen woensdag beschuldigd van inmenging in de Russische politiek en zijn politieke tegenstanders afgeschilderd als figuren die erop uit zijn de economische chaos uit de jaren na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie terug te brengen.
Poetin sprak op een massabijeenkomst die zijn aanhangers in een sportstadion in Moskou hadden georganiseerd om steun te betuigen aan zijn nationalistische beleid en zoveel mogelijk stemmen te vergaren voor de Kremlin-partij Verenigd Rusland, die veel minder populair is dan de president zelf.

Als de partij een grote meerderheid haalt, wat onder de huidige politieke omstandigheden mag worden aangenomen, kan het Kremlin zijn vaste greep op de politiek behouden en kan Poetin, die niet voor een derde termijn mag worden gekozen, achter de schermen macht blijven uitoefenen.

"Onze tegenstanders hebben baat bij een zwakke en zieke staat", zei Poetin. "Ze willen dat de maatschappij verdeeld is, zodat ze hun daden achter haar rug kunnen verrichten." Hij suggereerde dat de oppositie in Rusland net zo'n revolutie wil ontketenen als in Oekraïne en Georgië, waar na massademonstraties westers-georiënteerde leiders aan de macht kwamen. "Helaas zijn er in ons land mensen die rekenen op financiële en politieke steun uit het buitenland en niet op hun eigen mensen", zei hij. "Nu staan ze op het punt de straat op te gaan. Ze hebben geleerd van westerse experts en ook ervaring opgedaan in naburige (voormalige sovjet-)republieken. En nu gaan ze hier provocaties uitvoeren."

.

Nu in het nieuws