Sociaal protest in Griekenland en Hongarije

Print
Na Frankrijk en Duitsland steekt nu ook het sociaal protest de kop op in Griekenland en Hongarije. De conservatieve Griekse premier Kostas Karamanlis wil een strikte begrotingskoers varen in 2008. De vakbonden hebben al acties aangekondigd voor december. In Hongarije brengt een spoorstaking nu ook het sociaal protest op gang bij andere beroepsgroepen.
Het Griekse parlement besprak dinsdagavond de begroting voor 2008 van premier Karamanlis. Met een strikt besparingsplan wil de regeringsleider het begrotingstekort terugdringen en de pensioenen hervormen. Een belastingverhoging moet meer dan zes miljard euro opbrengen.

De vakbonden kondigden in een reactie op de plannen van de conservatieve regering alvast omvangrijke stakingen aan voor december.

In Hongarije hebben de spoorarbeiders tot woensdagmiddag het werk neer gelegd voor zes uur. Reden van het dispuut is de geplande afschaffing van 38 verlieslatende regionale spoorlijnen. De hinder op het spoor zal tot donderdag aanhouden.

Dinsdag had de regering nochtans aangekondigd de afschaffing gedeeltelijk met een jaar uit te stellen. De spoorwerkers hadden in oktober en november al tweemaal het werk neergelegd.

.

Nu in het nieuws