Meerderheid voor royalisten bij Jordaanse verkiezingen

Print
Bij de parlementsverkiezingen in Jordanië hebben royalistische kandidaten opnieuw de meerderheid van de 110 zetels in de wacht gesleept. De meesten van hen waren als onafhankelijke kandidaten aangetreden. Het Islamitisch Aktiefront (IAF), de enige noemenswaardige oppositiepartij, moest na de woensdag bekendgemaakte voorlopige resultaten verliezen incasseren.
Het actiefront, de politieke arm van de Moslimbroeders, kreeg slechts acht zitjes. Bij de verkiezingen van 2003 waren dat er nog 17.

De IAF, dat met de slogan "De Islam is de oplossing" naar de stembus ging, beschuldigt de regering inmiddels van manipulatie. De regering wees de beschuldigingen van de hand. De krant Alarab Alyawm berichtte woensdag over enkele gevallen van gekochte stemmen. Minister van Binnenlandse Zaken Eid al-Fajes had dinsdag gezegd dat in verband met de stemmenvervalsing enkele mensen zijn opgepakt.

Het waren de tweede parlementsverkiezingen onder de heerschappij van koning Abdullah II (45), die de troon van de Hasjemieten in 1999 na de dood van zijn vader koning Hoessein heeft beklommen. Abdullah II is een nauwe bondgenoot van Washington. De bevoegdheid van het parlement in Jordanië is beperkt.

.

Nu in het nieuws