Poetin waarschuwt in kiesstrijd voor "revanche" van de oligarchen

De Russische president Vladimir Poetin heeft, anderhalve week voor de parlementsverkiezingen, tijdens een verkiezingsbijeenkomst voor een geplande "revanche" van de oligarchen gewaarschuwd. "Dat zijn alle mensen, die in de jaren negentig hoge ambten hebben bekleed en de staat en de samenleving schade hebben berokkend", zei de topkandidaat van de regeringspartij Verenigd Rusland woensdag voor duizenden aanhangers in Moskou.

Belga

Elke ondernemer, met wie Poetin vooral de in ballingschap in Londen levende Kremlincritici zoals Boris Berezovski bedoelt, probeert door de financiering van de oppositiepartijen weer aan de macht te geraken.

In zijn toespraak voor ruim 5.000 aanhangers in een Moskous sportpaleis ging Poetin opnieuw niet in op zijn plannen voor de toekomst. Volgens de grondwet moet hij in het voorjaar van 2008 na twee ambtstermijnen als president aftreden. Poetin heeft herhaaldelijk verklaard dat hij ook in de toekomst de politiek van zijn land mee wil bepalen. Daarbij denkt hij voor zichzelf ook na over het ambt van regeringsleider .

Nu in het nieuws