Nederland oneens met rapport over opmars Taliban

Print
Nederland is het niet eens met de conclusie van de denktank Senlis Council dat Afghanistan ondanks de inspanningen van de NAVO en de internationale investeringen weer in handen dreigt te vallen van de Taliban. De ISAF-macht van de NAVO en het Afghaanse leger (ANA) brengen de opstandelingen juist in het nauw, zo oordeelde de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Den Haag woensdag. Bovendien, aldus de woordvoerder, probeert Nederland de Taliban niet te verslaan maar irrelevant te maken.
Hij wijst erop dat de ISAF-troepen en de ANA nog geen anderhalf jaar actief zijn in het zuiden van Afghanistan. Daar is nu voor het eerst sprake van een vorm van bestuur, aldus de woordvoerder. Nederland vindt het ook van belang dat er meer aandacht komt voor veiligheid en ontwikkeling in het zuiden, niet alleen van de NAVO maar ook van de Verenigde Naties.

De Senlis Council roept Nederland ook op, de komende jaren in de zuidelijke provincie Uruzgan te blijven. Daarnaast zou Nederland zich openlijk moeten verzetten tegen de papaververnietiging in het land, zeker als het gaat om besproeiing met chemicaliën wat de Amerikanen voorstaan. De denktank pleit ervoor om papaver te gebruiken voor medicinale doeleinden.

De Nederlandse regering neemt binnenkort een besluit over een mogelijke verlenging van de twee jaar durende bijdrage aan ISAF in Afghanistan. De Nederlandse missie in Uruzgan zou oorspronkelijk duren tot 1 augustus 2008.

.

Nu in het nieuws