Britse fiscus raakt vertrouwelijke gegevens 25 miljoen mensen kwijt

De Britse fiscale diensten zijn per ongeluk vertrouwelijke gegevens van 25 miljoen mensen kwijtgeraakt. Dat heeft minister van Financien Alistair Darling dinsdag toegegeven aan het parlement. Hij verontschuldigde zich ook diep.

Belga

Het gaat om de kinderbijslagdossiers van 7,2 miljoen gezinnen of 25 miljoen mensen. Daarin staan onder andere hun naam, adres en bankgegevens vermeld, aldus de minister.

De informatie werd bewaard op twee CD-roms. De speciale fiscale diensten zouden ze verstuurd hebben naar het National Audit Office, een officieel controleorgaan, via het privé-koerierbedrijf TNT. "Niet alleen werden de gegevens nooit op die manier verzonden, ze zijn ook nooit op hun bestemming aangekomen", aldus Darling.

Toch zijn er volgens hem geen aanwijzingen dat ze "in verkeerde handen" gevallen zijn en zetten de politie en de fiscale diensten hun zoektocht verder. Ook komt er een onafhankelijk onderzoek. Toch riep Darling de Britten op hun bankgegevens te controleren en elke verdachte actie te signaleren aan hun bank.

Paul Gray, topman van de Britse fiscale diensten, moest dinsdag ontslag nemen wegens de zaak. Het is niet de eerste keer dat de Britse fiscus gegevens van duizenden belastingplichtigen kwijt raakt.

Nu in het nieuws