Nederland gaat 'most wanted'-lijst invoeren voor criminelen

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) wil ontsnapte criminelen en verdachten van zware misdrijven met foto en signalement op internet plaatsen. Met een lijst van meest gezochte personen denkt justitie misdadigers makkelijker te kunnen opsporen.

ssimons

De Landelijke Selectiecommissie Opsporingsberichtgeving van het OM onderzoekt de juridische haalbaarheid van het plan nog. Zo is het de vraag of foto's plaatsen van personen op internet niet in strijd is met de privacywetgeving.

De plannen voor 'most wanted'-lijst maken onderdeel uit van een nieuwe Aanwijzing Opsporingsberichtgeving, die uiterlijk eind volgend jaar in gebruik moet worden genomen. In dit document staan de regels waaraan politie en justitie zich bij het gebruik van opsporingsberichten moeten houden.

Volgens een woordvoerster van de selectiecommissie zijn die regels verouderd en moeten ze worden aangepast aan de huidige tijd. "In de huidige Aanwijzing komt het woord 'internet' amper voor. Bovendien is de opsporingsberichtgeving nu incidenteel, door een enkele uitzending op tv of een bericht op teletekst. We denken nu na over één centrale plek waar het publiek continu toegang heeft tot opsporingsberichten."

De commissie benadrukt dat het plan nog in de 'ideeënfase' zit. Het College van procureurs-generaal, de top van het OM, neemt uiterlijk eind volgend jaar een besluit over het plan.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) laat weten 'in principe weinig bezwaar' te zien in een lijst met criminelen op internet. "Maar het moet wel proportioneel zijn", aldus een woordvoerder. "Bij plaatsing op internet ben je de regie kwijt. Je loopt het risico dat iemand de rest van je leven als verdachte op het web circuleert. Dan moet er wel een zwaarwegend belang zijn om zo iemand openlijk op een website te plaatsen."

Het idee van een 'most wanted'-lijst past in een trend de burger meer bij de opsporing te betrekken. Zo zet de politie in Utrecht 'cold cases' (onopgeloste zaken) op internet om inwoners mee te laten rechercheren. Verder werkt de politie aan een telefonisch netwerk waarmee ze burgers wil vragen uit te kijken naar ontsnapte misdadigers of vermiste personen. Hoewel een proef met het zogeheten 'Burgernet' in Nieuwegein succesvol verliep, is de landelijke invoering van het systeem vertraagd. Veel korpsen maken ondertussen gebruik van SMS-Alert, waarbij ze sms versturen om vermiste personen op te sporen.

In het buitenland wordt al gebruik gemaakt van 'most wanted'-lijsten. Zo kunnen bezoekers van de website van de FBI in de Verenigde Staten een uitgebreid overzicht van meest gezochte misdadigers bekijken. Ook diverse Europese landen hebben een dergelijke lijst.

Nu in het nieuws