Saudi-Arabië verdedigt straf voor slachtoffer van verkrachting

Saudi-Arabië heeft dinsdag de omstreden veroordeling van een 19-jarig slachtoffer van een groepsverkrachting verdedigd. De "feiten waren bewezen" dat de vrouw zich had opgehouden in een auto met een man die geen familie was, zei het ministerie van justitie in een verklaring.

Terwijl ze in de auto zaten stapten twee andere mannen in die hen naar een afgelegen plek reden, waar de vrouw volgens haar zeggen werd verkracht door zeven mannen, van wie er drie zich ook aan haar vriend vergrepen.

In eerste instantie werd de vrouw tot negentig zweepslagen veroordeeld. Nadat haar advocaat beroep had aangetekend omdat de daders te licht en zijn cliënte te zwaar gestraft zouden zijn, werd de zaak terugverwezen. Bij de nieuwe behandeling van de zaak werden de daders zwaarder gestraft (twee tot negen jaar), maar ook het slachtoffer: zij kreeg nu een half jaar gevangenisstraf en tweehonderd zweepslagen opgelegd.

Het ministerie gaf aan dat de vrouw zwaarder werd gestraft omdat zij geprobeerd heeft de rechters te beïnvloeden door de publiciteit te zoeken.

"Voor wie bezwaar heeft tegen uitgesproken vonnissen, voorziet de rechtspraak in een beroepsprocedure zonder de media in te schakelen."

Ook de advocaat van de vrouw wordt dit aangerekend. Hij mag niet meer namens haar optreden en hij dient zich later deze maand op een disciplinaire zitting te verantwoorden.

In Saudi-Arabië wordt recht gesproken door religieuze rechtbanken die zich baseren op een strenge uitleg van de islamitische sharia. Rechters hebben veel ruimte om naar eigen inzicht de strafmaat te bepalen, regels waaraan bewijsmateriaal moet voldoen zijn vaag en verdachten worden soms niet bijgestaan door een juridisch raadsman. Het gevolg is volgens critici willekeur. Een verkrachter kan er zonder of met een lichte straf van af komen, maar ook ter dood veroordeeld worden.

De Verenigde Staten hebben "met verbazing" kennis genomen van het vonnis, zei woordvoerder Sean McCormack van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Canada noemde de uitspraak maandag ronduit barbaars.

Nu in het nieuws