Brand in verpleeghuis in Rusland: 31 doden

Print
Een brand in een verpleeghuis voor ouderen in Rusland heeft aan zeker 31 mensen het leven gekost. De brand brak zondagmiddag uit in het twee verdiepingen tellende tehuis in de regio Toela, ten zuiden van Moskou.
Omdat de kamers in het 55 jaar oude, bakstenen gebouw houten muren hebben kon het vuur zich snel verspreiden voordat de brandweer er vat op kreeg. Het ministerie van noodsituaties zei dat de brandweerinspectie het afgelopen jaar al tweemaal de sluiting van het tehuis had gelast omdat het niet voldeed aan de veiligheidseisen. Er ontbrak bijvoorbeeld een alarmsysteem. De brand is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting of onzorgvuldigheid, zei woordvoerder Viktor Beltsov.

Meer dan 250 mensen konden aan het vuur ontsnappen of werden geëvacueerd en naar het ziekenhuis gebracht, zei Beltsov. De doden werden door de brandweer aangetroffen in de puinhopen. De meeste, mogelijk alle slachtoffers zijn bejaarde bewoners van het tehuis in Velje-Nikolskoje, 250 kilometer ten zuiden van Moskou. Beltsov zei dat het personeel verantwoordelijk lijkt te zijn voor het hoge dodental. De brandweer werd pas een half uur nadat de brand was uitgebroken gewaarschuwd en er werd geen doeltreffende evacuatie op touw gezet.

In Rusland breekt opvallend vaak brand uit in ziekenhuizen, scholen en tehuizen en per jaar komen bijna achttienduizend mensen door brand om het leven, verhoudingsgewijs vele malen meer dan in andere landen. De vermoedelijke oorzaken zijn corruptie, verwaarlozing, afbraak van de infrastructuur en slechte bouw. In maart kwamen 62 mensen om bij een brand in een verpleeghuis in Zuid-Rusland. Een brandweerkazerne in de buurt was opgeheven en de brandweer uit een grotere plaats had een uur nodig om bij de brand te komen. En voordat die werd opgeroepen had een nachtwaker tot tweemaal toe een brandalarm genegeerd. In december kwamen 46 vrouwen in een kliniek voor drugsverslaafden jammerlijk in de vlammen om doordat de deuren en ramen waardoor zij hadden kunnen vluchten waren gebarricadeerd. Ook in dit geval hadden inspecteurs een tijdelijke sluiting aanbevolen vanwege overtreding van de veiligheidsregels.
Nu in het nieuws