"Terroristen willen kinderen aanslagen laten plegen"

Terroristen proberen in Groot-Brittannië kinderen te werven voor terroristische activiteiten. Dat heeft de directeur van de Britse veiligheidsdienst MI5, Jonathan Evans, maandag gezegd in zijn eerste openbare toespraak sinds zijn aantreden in april.

Jonge mensen en kinderen radicaliseren volgens Evans en worden geïndoctrineerd en voorbereid op het plegen van aanslagen. Evans voorganger Eliza Manningham-Buller zei in november 2006 dat MI5 ongeveer dertig samenzweringen in de gaten hield en 1.600 verdachten volgde.

"Dat aantal is nu minstens tweeduizend", zei Evans. De groei is deels te verklaren doordat de veiligheidsdienst een beter beeld heeft gekregen van de netwerken van extremisten, maar ook doordat meer mensen aansluiting hebben gezocht bij radicale netwerken.

Al-Qaida is er volgens Evans nog steeds op gebrand aanslagen te plegen in Groot-Brittannië, maar MI5 kan daar niet zoveel aandacht aan besteden als de dienst wenst.

Dit komt doordat de dienst zich ook moet bezighouden met het voorkomen van spionage door onder meer Rusland en China. Evans zei zelfs dat het aantal Russische spionnen in Groot-Brittannië sinds het eind van de Koude Oorlog niet is afgenomen.

Nu in het nieuws