Agenten Israël doen zich voor als cameraploeg

Print
Een Israëlische politie-eenheid heeft zich voorgedaan als cameraploeg om zo een gezochte Palestijn gemakkelijker in te kunnen rekenen.
Critici van het optreden zeggen dat het leven van verslaggevers erdoor in gevaar komt. De agenten deden zich voor als medewerkers van het Israëlische Kanaal 2 om Nadim Injaz te arresteren. Deze Palestijn verschafte zich vorig jaar met een nepvuurwapen toegang tot de Britse ambassade in Tel Aviv en is pas sinds enkele weken weer op vrije voeten. Injaz heeft volgens de politie voor en na het incident veel contact gehad met verslaggevers en daarom is voor deze undercover-aanpak gekozen.

Avi Weiss, de directeur van Kanaal 2, heeft woedend gereageerd op het politie-optreden, meldde de krant Haaretz maandag. Op de website van Haaretz stond dat Weiss een boze brief heeft geschreven aan politiecommissaris David Cohen, waarin hij stelt dat het beeld van Kanaal 2 als betrouwbare en onafhankelijke nieuwsorganisatie te grabbel is gegooid. Bovendien is het mogelijk dat bronnen nu minder snel geneigd zullen zijn informatie te verschaffen uit angst te worden gearresteerd door verslaggevers die agenten blijken te zijn, aldus Weiss. Gadi Sukenik, een oud-medewerker van Kanaal 2, zei voor Radio Israël dat degene die het plan verzonnen heeft "een idioot" is.

De politie zei in een verklaring dat de spoedige arrestatie van Injaz op deze manier noodzakelijk was en dat Kanaal 2 op de hoogte is gebracht. Sinds zijn vrijlating zou Injaz "een aantal dreigementen" hebben geuit. In de ambassade dreigde de Palestijn vorig jaar zelfmoord te plegen en eiste hij dat hem door Groot-Brittannië asiel zou worden verleend. Hiervoor werd hij veroordeeld tot enkele maanden gevangenisstraf.
Nu in het nieuws