Egyptische agenten die man met stok verkrachtten zijn veroordeeld

Print
Een Egyptische rechtbank heeft twee politieagenten maandag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens het martelen van een buschauffeur. De zaak heeft in Egypte veel aandacht getrokken.
De buschauffeur, Emad el-Kabir (22), reageerde verheugd op de veroordeling van politiekapitein Islam Naibh en politieagent Reda Fathi. "Allah is groot! Dank aan Allah", schreeuwde El-Kabir. "Ik heb mijn rechten teruggekregen. Dat is alles wat ik wil." Eerder tijdens het proces had El-Kabir huilend getuigd hoe de twee politieagenten hem met een stok hadden verkracht en geslagen met schoenen, een zweep en een pistool. Het tweetal filmde de mishandelingen met een mobiele telefoon.

In november verscheen op verscheidene Egyptische blogs een video waarin een man, El-Kabir, te zien is die vanaf zijn middel naakt is en op wie met een stok sodomie wordt gepleegd. Terwijl hij het uitschreeuwt van de pijn wordt hij belachelijk gemaakt door omstanders, van wie de gezichten niet te zien zijn. Het filmpje verscheen ook op de videosite YouTube.

El-Kabir zei dat de martelingen hem zijn aangedaan in januari 2006 op een politiebureau in Bulaq al-Dakrur, een arme wijk in de Egyptische hoofdstad Caïro. De politie zei dat El-Kabir was aangehouden en mishandeld omdat hij had geprobeerd een einde te maken aan een ruzie tussen de politie en zijn neef. Na de ruzie werd El-Kabir vrijgelaten, maar drie maanden later alsnog gevangen gezet toen de rechter bepaalde dat hij schuldig was aan verzet tegen arrestatie.

El-Kabir diende later een aanklacht in. Eind december werden de twee politieagenten gearresteerd. Hun proces begon op 3 maart. Hoewel El-Kabirs rechtszaak niet de eerste is tegen politieagenten die worden beschuldigd van marteling, is het wel de eerste keer dat in Egypte een video van een marteling op het internet is verschenen. Sinds de zaak hebben blogs ook andere video's van marteling door de politie geplaatst. Mensenrechtenorganisaties en actievoerders denken dat de uitslag van de zaak van El-Kabir mogelijk een precedent schept voor andere zaken.
Nu in het nieuws