Nieuw verhoor voor Belgische piloot in Tsjaad

Print
Jacques Wilmart, de 75-jarige Belgische piloot die vastzit in de Tsjadische hoofdstad N'Djamena in verband met de vermoedelijke ontvoering van 103 kinderen, wordt dinsdag opnieuw gehoord. Dat zegt Marc Michielsen, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Van een snelle vrijlating, zoals het Franse persbureau AFP maandag meldde, is de Belgische diplomatie niet op de hoogte.
"Onze diplomaat komt pas vanavond na 22.00 uur in Tsjaad aan", aldus Michielsen. "Wij verwachten vandaag dan ook geen ontwikkelingen meer. Morgen wordt Wilmart opnieuw gehoord en waarschijnlijk komt er dan in de loop van de dag meer duidelijkheid over zijn lot". Over de gezondheidstoestand van Wilmart kon Michielsen weinig zeggen.
"We weten alleen dat de man 75 is en dit dan ook erg zwaar is", zo luidt het.

Een deel van de tien Europeanen die inbeschuldiging zijn gesteld, zijn maandag al opnieuw gehoord. Het gaat om vijf van de zes vrijwilligers van de Franse organisatie L'Arche de Zoé, die de 103 kinderen vanuit Tsjaad naar Frankrijk wou brengen.

Het Tsjadische gerecht heeft intussen nog geen officiële vraag om uitlevering gekregen voor de Europese verdachten en werkt dus nog altijd met het oog op een eventueel proces in Tsjaad. Dat verklaarde de Tsjadische minister van Justitie Albert Pahimi Padacké maandag.

De advocaten van de Belgische piloot Jacques Wilmart, die in de Tsjadische hoofdstad N'Djamena is opgesloten in het dossier van de vermoedelijke ontvoering van 103 kinderen, reizen af naar Tsjaad om er samen met hun Tsjadische collega de vrijlating van hun cliënt te bepleiten.

Advocaten Xavier Magnée, Brigitte Barthélémy en Jean Scalais gaan naar Tsjaad, zo melden ze in een persbericht. De advocaten hopen op een voorwaardelijke vrijlating en zeggen daarvoor alle nodige stappen te zullen ondernemen. "Nog buiten het feit dat Jacques Wilmart beweert ter goeder trouw te hebben gehandeld, rechtvaardigt zijn zorgwekkende gezondheidstoestand een humanitair intiatief", aldus zijn advocaten.

Afgelopen weekend besloot Buitenlandse Zaken al een hoge diplomaat naar het land te sturen om het dossier van de 75-jarige piloot te volgen.
Nu in het nieuws