Rellen in Lahore

Print
In de Pakistaanse stad Lahore waren er maandag rellen waarbij de politie traangas en de wapenstok inzette tegen advocaten en journalisten, zo heeft CNN gemeld. Volgens adjunct-minister van Informatie Tariz Azeem houdt de belofte van president Pervez Musharraf om op te stappen als legerleider geen stand meer.
Volgens Azeem had Musharraf aan het Hooggerechtshof beloofd dat hij zijn uniform als hoofd van de strijdkrachten zou afleggen alvorens de eed af te leggen als verkozen president. Maar door het uitroepen van de noodtoestand "houdt deze hypothese geen stand meer", zei de bewindsman.

Azeem bevestigde ook uitlatingen zondag van premier Shaukat Aziz dat de voor januari voorziene parlementsverkiezingen dreigen te worden uitgesteld. "Het is moeilijk parlementsverkiezingen te organiseren want de oppositiepartijen zullen manifesteren tegen de noodtoestand", zo zei hij.

Musharraf kondigde de noodtoestand af in het vooruitzicht van een uitspraak van het Hooggerechtshof over de geldigheid van zijn verkiezing in parlement en provincieraden als president. Volgens CNN zijn in Pakistan sinds het uitroepen van de noodtoestand in het weekend 1.500 advocaten en opposanten gearresteerd.

In Lahore kwam het maandag tot rellen. De politie trad volgens CNN brutaal op met traangas en de wapenstok tegen advocaten en journalisten. Nog eens minstens 1.000 advocaten zijn in die stad gearresteerd.
Nu in het nieuws