PKK laat Turkse soldaten vrij

De Koerdische rebellen van de PKK hebben zondag in het noorden van Irak acht Turkse soldaten vrijgelaten. De Turkse militairen, die eind oktober waren gevangen genomen, vertrekken zondagmiddag met een vliegtuig terug naar Turkije.

Belga

De Turkse militairen waren op 21 oktober gevangen genomen tijdens een aanval van de PKK-rebellen op Turks grondgebied, vlakbij de Turks-Iraakse grens. Bij die aanval vielen ook twaalf doden.

De Turkse soldaten werden zondagochtend vrijgelaten in het Koerdische deel van Irak. Ze werden overgedragen aan de lokale autoriteiten van Koerdisch Irak.

Zondag aan het einde van de ochtend bevinden de militairen zich in de luchthaven van Erbil, de hoofdplaats van Koerdisch Irak, ten noorden van Bagdad. "Hun vliegtuig dat hen naar Turkije brengt, kan elk moment vertrekken", zegt een anonieme Koerdische bron. De luchthaven is gesloten voor het publiek en talrijke leden van de Koerdisch-Iraakse regering zijn ter plaatse.

De PKK-rebellen vielen op 21 oktober een Turkse militaire eenheid aan nabij de Turks-Iraakse grens. Sindsdien was de spanning tussen Irak en Turkije fel toegenomen.

De internationale conferentie over Irak, die vrijdag en zaterdag plaatsvond in Istanboel, werd bijna volledig gedomineerd door de Turks-Iraakse relaties. De Turkse premier Reccep Erdogan dreigde er mee om militair tussenbeide te komen tegen de PKK-rebellen. De Iraakse president Al Maliki beloofde dat hij alles in het werk zal stellen om de aanvallen van de Koerdische verzetstrijders vanuit zijn land tegen te houden.

Nu in het nieuws